Mladé Pirátstvo v Bruselu

23.05.2022
Mladé Pirátstvo v Bruselu

Je začátek května a pro většinu studujících to znamená spíše období stresu kvůli zkouškovému či maturitním zkouškám nebo obhajobě závěrečných prací. Přeci se však našli tací, kteří si našli v toto období čas a přijali pozvání do Evropského parlamentu pod záštitou pirátského europoslance a předsedy Evropské pirátské strany Mikuláše Peksy. Pozvání, které obdrželo jak Mladé Pirátstvo, tak i spolek Mladí demokraté a vítězové jimi pořádaných simulací Evropského parlamentu, zahrnovalo třídenní pobyt v Bruselu s nabitým programem. Naplněný byl autobus tedy až do posledního sedadla a v úterý 10. května v 9 večer jsme vyrazili z Prahy.

Po malé snídani ještě v autobuse jsme se hned ráno ve středu vydali do centra Bruselu a rovnou navštívili onen Evropský Parlament, kde nejdříve proběhla přednáška od paní Aleny Čarné zahrnující obecné fungování Evropského parlamentu, Evropské rady, Evropské komise i postupy schvalování návrhů a slyšení. Posléze se k nám přidali i Mikuláš Peksa a další pirátská europoslankyně Markéta Gregorová a každý z účastníků měl prostor na dotazy jak ohledně jejich práce, tak i na názory momentálního dění v Evropě a ve světě. Po dechberoucí návštěvě jednacího sálu, kde pravidelně zasedají všichni europoslanci a europoslankyně, eurokomisařky a eurokomisaři, a členové Rady Evropské unie, jsme měli možnost projít si Parlamentárium, kde jsme se dozvěděli jak celou spletitou historii vzniku Evropské unie, tak i mnohé o jejím současném celosvětovém významu. Den jsme zakončili společnou večeří s Mikulášem Peksou, kde v neformálním duchu pokračovala započatá dopolední diskuse spojená se zábavou.

Druhý den byl zasvěcen Bruselu jako takovému, z rána jsme měli možnost navštívit proslulé Atomium a nebo sousedící Mini Europe park. Po obědě se mladé pirátstvo spontánně rozdělilo na skupiny, kde jedni šli do House of European History (Dům Evropských Dějin), které bylo originálně v programu prvního dne, avšak tato návštěva se nestihla; další se kochali v muzeu hudebních nástrojů, a nakonec jsme se všichni sešli na hlavním náměstí, kde jsme po cestě na večeři měli ještě možnost vidět Čůrajícího chlapečka. Tento výlet byl zakončen návštěvou nedalekého přístavního města Bruggy, které nese přezdívku ‚Benátky severu‘ díky sítí kanálů z řeky Reie.

Příjemným překvapením také bylo, že se na cestě zpátky začali bavit a seznamovat i lidé z obou spolků a díky úspěchu této akce se Mladé Pirátstvo již domlouvá na dalším výletu – tentokrát do Štrasburku. Bylo nám velkou ctí, že si oba pirátští europoslanci našli ve svém velmi nabitém programu čas a umožnili nám tento nezapomenutelný zážitek, za který jim mockrát děkujeme!

Mili Slouková a David Chudožilov za Mladé Pirátstvo