Report Mladého Pirátstva z akce Young Pirates of Europe

14.02.2024
Report Mladého Pirátstva z akce Young Pirates of Europe

Členové a členky Mladého Pirátstva vyrazili na setkání Young Pirates of Europe (YPE) v Bruselu, cílem našeho setkání bylo diskutovat o budoucnosti organizace YPE, potkat se s mladými piráty a pirátkami z jiných evropských států a seznámit se s fungováním jejich organizací. Předali jsme si zkušenosti o fundingu, náboru a mnoho dalšího.

Group photo YPE-vg-dec23

První den jsme navštívili budovu evropského parlamentu. Potkali jsme se s Jakopem Dalundem, europoslancem za švédskou stranu Zelených. Při prohlídce jsme se dozvěděli o momentálních tématech, které se na zdejší půdě probírají. Taktéž nám byla poskytnuta odborná přednáška od zaměstnanců pirátského europoslaneckého klubu. Tato přednáška zahrnovala legislativu ohledně Chat Control a fungování evropských institucí.

Druhý den jsme se věnovali plně Young Pirates of Europe a mladopirátským organizacím. Každá organizace měla svou prezentaci, poté jsme diskutovali o společných překážkách vývoje našich organizací a jejich řešení. Pokračovali jsme s prezentací o YPE a diskuzí rozvoje této organizace. Seznámili jsme se s možností grantů a jiné finanční podpory. Další blok tohoto dne se soustředil na vytvoření dokumentu o společných hodnotách, který bude reprezentovat YPE. Na konec tohoto dne k nám zavítala tajemnice Young European Greens, se kterou jsme měli možnost debatovat o organizaci FYEG a možné budoucí spolupráci mezi YPE a FYEG.

Měli jsme i trochu času objevovat Brusel, politiku jsme probírali i při večerních posezeních v centru města. Celá akce byla pro účastníky motivující k zapojení do evropské politiky, otevřeli se jim dveře do evropských témat a motivovali k absolvování více setkání na úrovni EU.

Chceš i ty se zapojit do Mladého Pirátstva? Přijď na naší schůzi na jitsi.pirati.cz/mladepiratstvo v 19:30 každý druhý čtvrtek v měsíci, nebo se nám neboj napsat na náš e-mail, mladepiratstvo@pirati.cz 🏴‍☠️ 🖤